Acceptatie. De ene keer gaat het beter dan de andere keer. Zet je door of haak je af. En wat als het iets niet lukt? Kun je dat accepteren? Maartje Wietske vertelt over wat acceptatie voor haar betekent.

Deze ochtend tijdens mijn rondje met de hond klinkt het woord acceptatie weer in mijn hoofd. Mijn lieve hondje, die het laatste jaar wat krakkemikkig loopt en toch doorzet. Ook al trekt ze met haar pootje, ze accepteert dat het zo is en ik heb het, na wat pijn in mijn hart ook aanvaard. Ik moest wel aanvaarden, dat er geen verbetering in haar situatie zal ontstaan.

Acceptatie, welke betekenis is er nog meer, mijmer ik en de volgende woorden komen bij me binnen: In ontvangst nemen, gedogen, oogluikend toestaan.

Aanvaarding is de bereidheid om een situatie te nemen zoals hij is, zonder de bedoeling de situatie te willen veranderen, zoals je net kon lezen over Bodie mijn hondje.

In veel situaties kan je je afvragen: Wat accepteer ik zelf en wat is acceptabel voor mij? In mijn gedachten is het afhankelijk van wat je zelf wilt: voel je er je prettig bij of ga je over je grenzen heen, zodat het onacceptabel wordt? En wanneer is het onacceptabel?

Later op de ochtend heb ik een Franse chanson gezongen, het voelde als thuiskomen.
Hoe kom ik toch aan de liefde voor de Franse taal? Vroeger op school had ik er een broertje dood aan en haalde ik voldoendes door een spiekbriefje in mijn etui. Ook een Frans woord: etui, het heeft echt wat chiques, etui.

Zingen met een licht rollende R, normaal uit den boze en nu mag het!

Vroeger thuis op m’n slaapkamer draaide ik LP’s van Julian Clerc, weg zwijmelend op de muziek, wat deed dat met mij? Een gevoel van geluk overmeesterde me, het trok door mijn hele lichaam heen, mijn hart binnen.

“This melody…”

Het gevoel van thuiskomen vandaag komt ook omdat ik eindelijk op een normale manier een hoge noot kan zingen. Daarna komt opgekropte emotie naar boven van die ene keer dat ik onderuit ging met een hoge noot. Ik gaf niet op, dat zou ik nooit doen.

Echter…

Ik had niet door, dat het zoveel impact zou hebben. De angst zat diep, heel diep…

Ongeveer 4 jaar geleden ben ik al aan het oefenen om die hoge noot te halen en ik blijf er mee bezig. Vanmorgen is het ineens anders, alsof er kwartjes vallen. Op de een of andere manier kan ik de stress en de onderdrukte emotie beter loslaten.

Ik ga weer terug naar het gevoel van toen: in de voorbereidingen had ik alles op alles gezet om de drie hoge noten te kunnen halen. Ik had er zelfs een extra zangles voor genomen. En toen… bij de inzet van het lied was het al niet oké!
Grijpt de docent nu niet in?
‘Gewoon’ doorzingen dan maar, HELP hij komt zo! Pats helemaal vals, maar ik zong door.
“Het publiek eet me echt niet op” dacht ik mij nog. Humor is een deel van mij.

Weer een foute noot, wat doe ik hier in hemelsnaam!? Een naar, ontzettend rot gevoel maakte zich van mij meester, dit kende ik niet. Het compliment dat ik kreeg, omdat ik doorgezongen had was wel fijn.

Opgeven was en is geen optie, dat was wel met de paplepel ingegoten.

Wat bracht het mij?

Nu ik dit zo schrijf krijg ik kippenvel, dus er zit nog wel een stukje. Hier ga ik echt mee aan de slag, dat doe ik al jaren, maar zoals het vanochtend binnenkwam en dan toch boven de notenbalk de noot kunnen halen, dat geeft me wel een kick! Hoe zou het zijn als ik toen geaccepteerd had dat ik geen hoge noot zou kunnen halen?

Mede door het vertrouwen wat mijn zangleraar mij nu gegeven heeft lukt het nu wel!

Hoe mooi is dat?

Wil jij ook meer zelfvertrouwen? Je zelf accepteren, maak dan een afspraak bij ontspannenZIJN en tijdens de intake gaan we zonder oordeel praten over de mogelijkheden.

Je bent van harte welkom in Dedemsvaart en in Lemele bij onze praktijken.

Hartegroet,

Maartje Wietske Bosch

We zijn er voor je en zien je graag

Maartje Wietske en Bernard

deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

meer blogs

van angst naar liefde

De laatste tijd zien we dat er in de maatschappij twee sporen naast elkaar lopen. Een spoor van angst en een spoor van liefde. Waar verbind jij je mee? Waar wil jij je mee verbinden? Waar kun jij je mee verbinden?
Bernard schrijft er over in deze blog

lees verder...
Eenzaamheid en ontspanning

eenzaamheid

Voel jij je wel eens eenzaam? En weet jij waar dat gevoel vandaan komt? Bernard vertelt in deze blog hoe hij tot inzicht kwam waar zijn gevoel van eenzaamheid vandaan kwam en wat hij en Maartje Wietske kunnen doen om jouw gevoel van eenzaamheid te verminderen.

lees verder...
Ontspannen zijn

terug van vakantie

Vakantie is heerlijk. Maar voor je het weet, ben je de vakantie al weer vergeten. Hoe hou je nu jouw vakantiegevoel langer vast??

lees verder...