angst ontspannen zijn
Bang zijn voor iets kan vervelend zijn en je kunt het overal tegen komen. Als het een te grote plaats in je leven inneemt, dan kan dat leiden tot angst. Maartje Wietske vertelt hoe diepe ontspanning een oplossing biedt.

Je kent het vast wel; bang zijn voor wat komen gaat.
Bang dat iets niet goed gaat, bang dat je niet goed genoeg bent, bang voor…

Toen ik drie of vier jaar oud was, was ik heel bang voor mannen met baarden. We hadden vakantie en er kwam een meneer met een heel grote baard die de post bezorgde. Toen hij mij zag deed hij een raar trucje met zijn baard en tanden, dat zag er zo naar uit… angstaanjagend voor mij als klein verlegen meisje. Die angst heeft er nog zo’n 10 jaar gezeten.

Bang zijn voor iets kan vervelend zijn en je kunt het overal tegenkomen.
Alleen als het bang zijn een te grote plaats in jouw leven inneemt, dan kan dat tot angst leiden.
Zelf ben ik allergisch voor wespensteken, daar heb ik een soort van angst voor ontwikkeld. Die angst maakt mij oplettend voor dat dreigende gevaar, maar het verlamt me niet.

Angst is een emotie die je helpt te reageren op gevaar, zoals je in mijn verhaal kan lezen. Mijn lichaam reageert daarop, terwijl ik nu geleerd heb deze angst onder controle te houden door buiten etenswaren af te dekken, en op te letten wat ik buiten eet en drink.

Bij extreme angst raakt het lichaam in opperste staat van paraatheid, waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk omhooggaat en de spieren zich aanspannen.

De reactie op angst kan vluchten, verstarren of bevriezen zijn. Dit mechanisme is een gezonde reactie op dreigend gevaar.

De plotselinge angst duurt vaak niet lang, dat ervaart iedereen wel eens.

Het wordt ongezond als je b.v. een angststoornis ontwikkelt door de hele dag te piekeren, als je rusteloos bent, prikkelbaar, gespannen, moe, slechte concentratie, hoofdpijn, eetstoornis, slaapproblemen en een paniekerig gevoel hebt.  

Mensen met angststoornissen zijn ook bang in situaties die geen direct gevaar opleveren.

Situaties waarbij je in paniek/angst kan raken:

  • Presentatie geven op je werk
  • Soort van opgesloten worden in een kelder o.i.d.
  • Angst voor drukke plekken
  • Dwanggedachten (is het gas wel uit)

Waar ben jij bang of angstig voor en wil je van die overmatige angst af, wil je daar (eindelijk) van verlost zijn? Dan ben je bij ons aan het goede adres.

Wij bij OntspannenZIJN gaan niet alleen de symptomen bestrijden maar gaan samen met jou de oorzaak opzoeken.

Dit doen we door diverse touches: je lichaam heel zacht en veilig aanraken, waardoor je in diepe ontspanning komt. We stellen bepaalde vragen waarbij je niet in je denken gaat, maar in je Voelen blijft. Jij en je lichaam weten het juiste antwoord.

Het is bijna niet in woorden uit te leggen, kom het maar ervaren!

We zijn er voor je en zien je graag

deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je nu meer weten over wat wij voor jou kunnen doen en op de hoogte blijven van onze laatste acties? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

meer blogs

Stel je doelen in 2023 met Ontspannen zijn

2023!

Een nieuw jaar is begonnen. Hoe gaat het met jouw nieuwe doelen? Bernard geeft een tip hoe je het dit jaar wel vol houdt.

lees verder...
Blog aanvaarden wie je bent bij Ontspannenzijn

aanvaarden

Aanvaarden. Aanvaarden hoe jij bent. Kun jij dat? Of luister je toch steeds naar dat kleine stemmetje in je hoofd? Bernard schreef er over.

lees verder...

bedankt voor je inschrijving voor onze nieuwsbrief