Maartje Wietske schrijft in deze blog hoe zij kijkt naar 'een gebruiksaanwijzing' voor volwassenen en kinderen. Zij pleit voor een leven zonder een gebruiksaanwijzing...

De betekenis van een gebruiksaanwijzing denken we wel te weten. Volgens de Dikke van Dale is een gebruiksaanwijzing: een handleiding, een instructie over hoe een apparaat werkt, een product, hoe te gebruiken, te repareren, te installeren, en hoe te onderhouden.

Toen mijn kinderen nog jong waren en er iets gebeurd was, of ze vertoonden een minder fijn gedrag hoorde ik vaak de kreet: “De gebruiksaanwijzing wordt er niet bij geleverd”. Volgens mij keek ik dan heel schaapachtig of glazig of hoe je het maar noemen wilt, ik kon er niks mee, vreemde uitspraak vond ik dat, want:
Ieder kind is uniek en mag zichzelf zijn en is geen apparaat!
Van jongs af aan is ons geleerd in een bepaald patroon te lopen anders “hoor” je er niet bij.

“Er is geen gebruiksaanwijzing, die werd er niet bijgeleverd” Hoe kan je dit nu zeggen zoals hierboven is beschreven ‘hoe een apparaat, werkt, te installeren enzovoort. Een kind of een mens installeer je niet! Mijn oren klapperen aan het hoofd wanneer ik zoiets hoor. Dat orenklapperen gevoel ervaar ik ook als ik mensen hoor zeggen: “Doe eens normaal” Ik bijt vaak mijn tong af voordat ik wil zeggen: “Wat is dan normaal?”

Nu heb ik mij altijd anders gevoeld dan de doorsnee mens ( en wat is doorsnee?)  Door mijn ervaringen in het leven en door mijn opleiding tot Authentic Beiing coach kom ik steeds dichter bij mij zelf. Mijn Zelf.

Op een dag mocht ik deelnemen aan een Krishnamurti dag. Krishnamurti leefde van 1895-1986.
Wat vond ik dat een eye-opener!
En wat een wijs man en dan ook nog voor die tijd!
Zijn grondgedachte was: de waarheid is een land zonder vooraf bepaalde paden. Ik schrijf het nog een keer, zodat deze waardevolle zin dieper in mij en in jou kan doordringen.
DE WAARHEID IS EEN LAND ZONDER VOORAF BEPAALDE PADEN.

Wow, deze zin raakt mijn hart. Krishnamurti zegt hier ( in betrekking tot deze blog) wat ik ook wilde leven en uitdragen toen mijn kinderen jong waren: laat een kind een kind zijn en laat zijn of haar pad op zijn of haar tijd ontdekken.

Mijn ouders hebben uiteraard hun best gedaan om hun kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen en liefdevolle aandacht te geven. En ook ik heb dat met de kennis die ik toen had, gedaan.
Natuurlijk maakt iedereen “fouten” en dat is goed, daar leer een mens van en het maakt je sterker.

De “Krishnamurtidag” ontroerde mij, mede omdat ik mij te kort geschoten voelde naar mijn kinderen, omdat ik soms wel kort door de bocht heb gereageerd. Het raakte een snaar in mij.
Met de wijsheid die ik nu heb zou ik het anders hebben gedaan, het is echter nooit te laat.

Zo bijzonder; terwijl ik over Krishnamurti schrijf kom ik een foto met spreuk van hem tegen op Facebook: de natuurlijke weg naar intelligentie is gevoeligheid en deze gevoeligheid heet liefde.

Hoe mooi is dat, synchroniteit ervaren met zoveel dingen.
Mijn motto is dan ook: Liefde is het enige wat meer wordt wanneer we het met anderen delen.

Dus: geen gebruiksaanwijzing voor volwassenen en kinderen.
Mocht je nu oude patronen van je opvoeding of diverse patronen die jou niet meer dienen los willen laten, kom dan naar OntspannenZIJN voor een proefbehandeling en wel laten je voelen wat we bedoelen.
We brengen jou in een diepe ontspanning waardoor je die oude patronen en overtuigingen los kunt laten.

28 mei a.s organiseren we een workshop, waarin je jezelf leert ontspannen, door verschillende technieken.

Voel je welkom in Dedemsvaart of Lemele.

We zijn er voor je en zien je graag

deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je nu meer weten over wat wij voor jou kunnen doen en op de hoogte blijven van onze laatste acties? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

meer blogs

Stel je doelen in 2023 met Ontspannen zijn

2023!

Een nieuw jaar is begonnen. Hoe gaat het met jouw nieuwe doelen? Bernard geeft een tip hoe je het dit jaar wel vol houdt.

lees verder...
Blog aanvaarden wie je bent bij Ontspannenzijn

aanvaarden

Aanvaarden. Aanvaarden hoe jij bent. Kun jij dat? Of luister je toch steeds naar dat kleine stemmetje in je hoofd? Bernard schreef er over.

lees verder...

bedankt voor je inschrijving voor onze nieuwsbrief