Schaamte is een pijnlijke, negatieve ervaring en een heel vervelend gevoel. Je voelt je minderwaardig en buitengesloten. Maar dat hoeft niet!

Wat is schaamte: een pijnlijke negatieve ervaring en gevoel. Onder schaamte verberg je emoties, zoals je minderwaardig en buitengesloten voelen. Je hebt de neiging om te bevriezen, jezelf terug te trekken. Je wilt wel door de grond zakken om die blik van de ander te vermijden.
Het is de blik die je confronteert met de waardeloze persoon die je denkt te zijn, het schaamrood stijgt je naar de kaken.

Volgens Darwin is schaamte de meest menselijke staat van zijn, die er is. Onder schaamte zit vaak gekwetstheid. Schaamte staat onder aan de ladder met een lage frequente/ trilling.

Herken je dat bij jezelf of bij een ander?
Waar schaam jij je voor, is dat:
Voor je kleding,
Voor je flaporen,
Voor je grote/kleine voeten,
Voor je afkomst,
Voor je lengte,
Voor je dikte/magerte,
En ga nog maar even door…

Herken je hier iets van? Mannen en vrouwen schamen zich evenveel, we zijn allemaal even afhankelijk van sociale relaties.

Uitspraken over schaamte:
Het schaamrood op de kaken,
Ik schaamde me rot, ik schaam me dood
Schaamte doet pijn
Wie zijn schaamte overwint, behaalt een grote zelfoverwinning!!
De valse schaamte berooft ons van ontzettend veel levensgenot.

Bij OntspannenZIJN  kunnen wij je helpen om je schaamte te verzachten en te overwinnen. Dat doen we op een zachte manier door middel van Touches die bij Being Authentic Methode horen. Met andere woorden: wij zorgen dat je innerlijke kompas weer geijkt wordt.
Daarbij mag jij helemaal jezelf zijn! Hoe fijn is dat?

Herken jij je in één van de onderwerpen? Pak dan de telefoon en maak een afspraak.

We zijn er voor je en zien je graag

Maartje Wietske en Bernard

deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

meer blogs

Eenzaamheid en ontspanning

eenzaamheid

Voel jij je wel eens eenzaam? En weet jij waar dat gevoel vandaan komt? Bernard vertelt in deze blog hoe hij tot inzicht kwam waar zijn gevoel van eenzaamheid vandaan kwam en wat hij en Maartje Wietske kunnen doen om jouw gevoel van eenzaamheid te verminderen.

lees verder...

heimwee

Heimwee. Heimwee kan echt een killer zijn voor je vakantie. Neem heimwee altijd serieus. Maartje Wietske legt uit waarom.

lees verder...