Schaamte is een pijnlijke, negatieve ervaring en een heel vervelend gevoel. Je voelt je minderwaardig en buitengesloten. Maar dat hoeft niet!

Wat is schaamte: een pijnlijke negatieve ervaring en gevoel. Onder schaamte verberg je emoties, zoals je minderwaardig en buitengesloten voelen. Je hebt de neiging om te bevriezen, jezelf terug te trekken. Je wilt wel door de grond zakken om die blik van de ander te vermijden.
Het is de blik die je confronteert met de waardeloze persoon die je denkt te zijn, het schaamrood stijgt je naar de kaken.

Volgens Darwin is schaamte de meest menselijke staat van zijn, die er is. Onder schaamte zit vaak gekwetstheid. Schaamte staat onder aan de ladder met een lage frequente/ trilling.

Herken je dat bij jezelf of bij een ander?
Waar schaam jij je voor, is dat:
Voor je kleding,
Voor je flaporen,
Voor je grote/kleine voeten,
Voor je afkomst,
Voor je lengte,
Voor je dikte/magerte,
En ga nog maar even door…

Herken je hier iets van? Mannen en vrouwen schamen zich evenveel, we zijn allemaal even afhankelijk van sociale relaties.

Uitspraken over schaamte:
Het schaamrood op de kaken,
Ik schaamde me rot, ik schaam me dood
Schaamte doet pijn
Wie zijn schaamte overwint, behaalt een grote zelfoverwinning!!
De valse schaamte berooft ons van ontzettend veel levensgenot.

Bij OntspannenZIJN  kunnen wij je helpen om je schaamte te verzachten en te overwinnen. Dat doen we op een zachte manier door middel van Touches die bij Being Authentic Methode horen. Met andere woorden: wij zorgen dat je innerlijke kompas weer geijkt wordt.
Daarbij mag jij helemaal jezelf zijn! Hoe fijn is dat?

Herken jij je in één van de onderwerpen? Pak dan de telefoon en maak een afspraak.

We zijn er voor je en zien je graag

deel dit artikel

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je nu meer weten over wat wij voor jou kunnen doen en op de hoogte blijven van onze laatste acties? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

meer blogs

Stel je doelen in 2023 met Ontspannen zijn

2023!

Een nieuw jaar is begonnen. Hoe gaat het met jouw nieuwe doelen? Bernard geeft een tip hoe je het dit jaar wel vol houdt.

lees verder...
Blog aanvaarden wie je bent bij Ontspannenzijn

aanvaarden

Aanvaarden. Aanvaarden hoe jij bent. Kun jij dat? Of luister je toch steeds naar dat kleine stemmetje in je hoofd? Bernard schreef er over.

lees verder...

bedankt voor je inschrijving voor onze nieuwsbrief