Schaamte is een pijnlijke, negatieve ervaring en een heel vervelend gevoel. Je voelt je minderwaardig en buitengesloten. Maar dat hoeft niet!

Wat is schaamte: een pijnlijke negatieve ervaring en gevoel. Onder schaamte verberg je emoties, zoals je minderwaardig en buitengesloten voelen. Je hebt de neiging om te bevriezen, jezelf terug te trekken. Je wilt wel door de grond zakken om die blik van de ander te vermijden.
Het is de blik die je confronteert met de waardeloze persoon die je denkt te zijn, het schaamrood stijgt je naar de kaken.

Volgens Darwin is schaamte de meest menselijke staat van zijn, die er is. Onder schaamte zit vaak gekwetstheid. Schaamte staat onder aan de ladder met een lage frequente/ trilling.

Herken je dat bij jezelf of bij een ander?
Waar schaam jij je voor, is dat:
Voor je kleding,
Voor je flaporen,
Voor je grote/kleine voeten,
Voor je afkomst,
Voor je lengte,
Voor je dikte/magerte,
En ga nog maar even door…

Herken je hier iets van? Mannen en vrouwen schamen zich evenveel, we zijn allemaal even afhankelijk van sociale relaties.

Uitspraken over schaamte:
Het schaamrood op de kaken,
Ik schaamde me rot, ik schaam me dood
Schaamte doet pijn
Wie zijn schaamte overwint, behaalt een grote zelfoverwinning!!
De valse schaamte berooft ons van ontzettend veel levensgenot.

Bij OntspannenZIJN  kunnen wij je helpen om je schaamte te verzachten en te overwinnen. Dat doen we op een zachte manier door middel van Touches die bij Being Authentic Methode horen. Met andere woorden: wij zorgen dat je innerlijke kompas weer geijkt wordt.
Daarbij mag jij helemaal jezelf zijn! Hoe fijn is dat?

Herken jij je in één van de onderwerpen? Pak dan de telefoon en maak een afspraak.

We zijn er voor je en zien je graag

Maartje Wietske en Bernard

deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wil je nu meer weten over wat wij voor jou kunnen doen en op de hoogte blijven van onze laatste acties? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

meer blogs

gebruiksaanwijzing

Maartje Wietske schrijft in deze blog hoe zij kijkt naar ‘een gebruiksaanwijzing’ voor volwassenen en kinderen. Zij pleit voor een leven zonder een gebruiksaanwijzing…

lees verder...
blog Emotionele blokkade OntspannenZijn

Emotionele Blokkades

Soms heb je klachten, waarvan je de oorsprong niet weet. Het kan zijn dat je ergens een emotionele blokkade hebt. Bernard vertelt hier meer over en wat je er aan kunt doen.

lees verder...

veroordelen, vooroordeel, oordelen

Hoe vaak oordeel jij op een dag? Hoe vaak heb jij een mening over iets? En wat zegt deze mening dan over jou? Maartje Wietske heeft een hele mooie tekst gevonden over oordelen, veroordelen en vooroordelen.

lees verder...

bedankt voor je inschrijving voor onze nieuwsbrief