Schaamte is een pijnlijke, negatieve ervaring en een heel vervelend gevoel. Je voelt je minderwaardig en buitengesloten. Maar dat hoeft niet!

Wat is schaamte: een pijnlijke negatieve ervaring en gevoel. Onder schaamte verberg je emoties, zoals je minderwaardig en buitengesloten voelen. Je hebt de neiging om te bevriezen, jezelf terug te trekken. Je wilt wel door de grond zakken om die blik van de ander te vermijden.
Het is de blik die je confronteert met de waardeloze persoon die je denkt te zijn, het schaamrood stijgt je naar de kaken.

Volgens Darwin is schaamte de meest menselijke staat van zijn, die er is. Onder schaamte zit vaak gekwetstheid. Schaamte staat onder aan de ladder met een lage frequente/ trilling.

Herken je dat bij jezelf of bij een ander?
Waar schaam jij je voor, is dat:
Voor je kleding,
Voor je flaporen,
Voor je grote/kleine voeten,
Voor je afkomst,
Voor je lengte,
Voor je dikte/magerte,
En ga nog maar even door…

Herken je hier iets van? Mannen en vrouwen schamen zich evenveel, we zijn allemaal even afhankelijk van sociale relaties.

Uitspraken over schaamte:
Het schaamrood op de kaken,
Ik schaamde me rot, ik schaam me dood
Schaamte doet pijn
Wie zijn schaamte overwint, behaalt een grote zelfoverwinning!!
De valse schaamte berooft ons van ontzettend veel levensgenot.

Bij OntspannenZIJN  kunnen wij je helpen om je schaamte te verzachten en te overwinnen. Dat doen we op een zachte manier door middel van Touches die bij Being Authentic Methode horen. Met andere woorden: wij zorgen dat je innerlijke kompas weer geijkt wordt.
Daarbij mag jij helemaal jezelf zijn! Hoe fijn is dat?

Herken jij je in één van de onderwerpen? Pak dan de telefoon en maak een afspraak.

We zijn er voor je en zien je graag

Maartje en Bernard

deel dit artikel

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

meer blogs

angst ontspannen zijn

Angst

Bang zijn voor iets kan vervelend zijn en je kunt het overal tegen komen. Als het een te grote plaats in je leven inneemt, dan kan dat leiden tot angst. Wij kunnen jou daar bij helpen.

lees verder...

boosheid

Boosheid is een krachtige emotie. Er zijn diverse gradaties: van irritatie, woedend, razend tot furieus. Maar wist jij dat je de energie van je boosheid kan omzetten naar iets positiefs?

lees verder...

yin-yang

Yin en Yang. Een interessante combinatie. Yang laadt je op in de zomer met lekker actief bezig zijn. Yin laadt je op in de winter door rust te nemen. Hoe vind jij je rust in deze Yin-tijd?

lees verder...

neem contact op